Strona korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane na Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.

close
 Dodano 18-10-2017 o godz. 12:55

Jak trafnie rozpoznać zdrową, ekologiczną żywność?

Hasło „zdrowa żywność” coraz częściej jest wyraźnie eksponowane w sklepach i na opakowaniach produktów spożywczych. Niemniej, brakuje w Polsce regulacji, które umożliwiałyby posługiwanie się takim sloganem wyłącznie przez producentów rzeczywiście zdrowej, ekologicznej żywności. W efekcie kupujemy produkty „eko”, „bio”, „wiejskie” nie wiedząc, że równie dobrze wcale nie są tak zdrowe, jak moglibyśmy się spodziewać. Jak zatem kupować prawdziwą żywność ekologiczną?

Cena produktu

Nie łudźmy się, że za niską cenę otrzymamy ekologiczny produkt wysokiej jakości. Niskie koszty produkcji masowej powodują, że cena finalnego towaru może być stosunkowo niska. Dlatego na przykład jaja za 30-40 groszy za sztukę nie będą nigdy pochodziły od kur z wolnego wybiegu. Nie oznacza to, że produkt będzie znacznie gorszej jakości, ale musimy mieć świadomość, że produkcja masowa wymaga odpowiednich zabiegów - hodowania zwierząt w małych klatkach, stosowania nawozów sztucznych i środków ochrony roślin na polach, w sadach czy w szklarniach.

Znakowanie żywności

Według prawa Unii Europejskiej, producent żywności może ją oznaczyć jako „eko”, „bio” lub po prostu ekologiczną, jeśli w co najmniej 95 proc. wyprodukuje ją z zastosowaniem metod ekologicznych. W przypadku upraw rolnych będą one ekologiczne i zdrowe, jeśli ziemia rolna będzie położona w pewnym oddaleniu od dróg. W ekologicznym gospodarstwie stosuje się płodozmian i naturalny kompost oraz obornik.

Znakowanie zdrowej żywności

Jeśli produkt spełnia wymagania Unii Europejskiej uznania go za żywność ekologiczną, będzie miał nadany unijny certyfikat. Na opakowaniu znajdzie się zaś charakterystyczny zielony listek z dwunastoma gwiazdkami wokół. O nadanie certyfikatu produktu „bio” lub „eko” producenci ubiegają się u jednej z 10-ciu jednostek certyfikujących, kontrolowanych przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Przed wydaniem odpowiednich dokumentów przedstawiciele danej jednostki kontrolują, czy żywność spełnia wyznaczone standardy. Raz do roku żywność certyfikowana jest kontrolowana.

Należy odróżnić żywność „eco”, „bio” i „organic” od tej opatrzonej sloganem „zdrowa żywność”. Taki napis może znaleźć się na każdym produkcie, niekoniecznie takim, który spełnia normy europejskie. Jeśli nie ma na nim zielonego listka UE z gwiazdkami, nie można powiedzieć, aby produkt ten był ekologiczny i zdrowy.